Kako napisati pismo preporuke

Dobra preporuka je glasna

Da se razumemo, ovaj vodič mogu koristiti i poslodavci kao šemu za pismo preporuke, i oni koji sami sebi pišu preporuke. Pročitajte u nastavku teksta kako to postići.

Odmah da kažem, pisala sam pisma preporuke. Za sebe. Kad je moje poslodavce mrzelo i/ili nisu imali vremena da napišu 3 pasusa o meni.

To je sasvim OK! Ponekad i ne radiš dovoljno blisko sa nekim, pa ne znaš šta da napišeš. U problemu je onda zaposleni, jer kako napisati pismo preporuke sam o sebi, a da zvuči makar malčice skromno?

Postoje 3 vrste preporuka: preporuka poslodavca, preporuka prijatelja i preporuka predavača/profesora. Svaka ima svoje osobenosti, zahteve i zabrane. Ovde ćemo se fokusirati na preporuke poslodavca, a kasnije ćemo možda obraditi i druge dve vrste.

Prvo da utvrdimo gradivo

Pismo preporuke se piše kada napuštate neki posao ILI da biste se prijavili za neki projekat.

Ako napuštate posao, vaš poslodavac piše pismo preporuke, kratko obrazlažući vaš doprinos kompaniji i zašto bi neki budući poslodavac trebalo da vas zaposli. Što se tiče projekata, neki (posebno oni vezani za neki vid prava) zahtevaju 2 ili 3 pismene preporuke od prethodnih šefova, jer preko njih oni upoznaju vas.

Idealno bi preporuku napisao sam poslodavac, i u njoj bi objasnio tačno (i malo ulepšano) kako ste divna osoba i odličan radnik. U manje idealnom slučaju vi pišete preporuku sebi, pa im dajete na uvid, oni to pregledaju, i ako su zadovoljni potpišu.

Penkalo potpisuje


Osnovna struktura

Pismo preporuke (onako kako ga ja pišem, mada sigurno ima više škola mišljenja) ima ,,uvod", 3 pasusa i pozdrav.

Prvi pasus

U prvoj rečenici pisac iskazuje zadovoljstvo ili želju da preporuči osobu o kojoj se pismo piše (u daljem tekstu: Devete Tete Dete). Ime te osobe se obično pominje u prvoj rečenici, jer je tako najsigurnije da će ga budući poslodavac, iliti njegov HR menadžer videti.

U drugoj rečenici se kaže u kakvom su odnosu bili Devete Tete Dete i poslodavac. U ovom slučaju bi to bio poslovni odnos i ova rečenica bi glasila otprilike ,,Devete Tete Dete je radilo kao XY u kompaniji ABC.co".

U nastavku pasusa ja obično volim da malo opišem kakva je to kompanija, čime se bavi, kada je osnovana (,,ABC.co već 69 godina radi na postizanju ovoga ili onoga...")

Ovo radimo jer se može desiti da budući poslodavac ne zna kakva je to kompanija, i ovo mu olakšava posao jer ne mora da gugla i traži čime se bavi ta kompanija i zašto bi baš Devete Tete Dete bilo dobro za poslodavčevu kompaniju.

Drugi pasus

Drugi pasus je onaj u kome počinju hvalospevi.

Prvu rečenicu ovog pasusa ja volim da započnem svojim imenom (samo imenom, bez prezimena), jer tako se ponovo na samom početku podseća o kome je ovde zapravo reč.

U zavisnosti od tipa posla koji smo radili, ovaj pasus će različito izgledati. Na samom kraju članka ćemo napisati jedno fol pismo, pa ćete moći da vidite kako bi jedan taj članak izgledao.

Uvek prvo pomenite ono što je najvažnije, odnosno ono što ste zapravo obavljali, i recite da ste ga obavljali dobro. Onda pomenite vašu sekundarnu aktivnost, pa to da ste odlično radili u timu i dobro komunicirali sa članovima tima kada je bila neka hitna situacija.

Na kraju pasusa, u samo jednoj rečenici, pomenite koliko ste bili posvećeni i vredni. Nemojte previše kititi; ne zaboravite da će ovo proći kroz ruke vašeg šefa, i on sasvim lako može jednostavno da izbriše ono što mu se ne sviđa.

Budite konzervativni i uzdržani, i ulepšavajte samo malo (ne kao na CV-ju gde se debelo laže)

Prorez za pisma

Treći pasus

Poslednji pasus služi da se još jednom pomene koliko je sam šef zadovoljan (dakle nije više direktno o vama, već o reakciji vašeg nadređenog.)

Pomenite kako smatrate da ćete moći da se snađete u određenoj oblasti bez problema, zbog svog xyz.

Poslednje dve rečenice ja volim da zovem ,,potvrda da šef postoji". U ove dve rečenice vi/vaš šef kaže da će mu biti drago da vas preporuči i da je dostupan za dalje hvalospeve ukoliko su potrebni.

Ovo budućem poslodavcu daje šansu da zapravo nazove vašeg šefa i da proveri da li je ono što je u preporuci zaista tačno, pa je ovo dodatan razlog da ne preterujete u hvaljenju sebe.

Uvod i pozdrav

Da bi ovaj dokument delovao što zvaničnije, dobro je imati neki super zvaničan uvod.

Kad kažem uvod, mislim na mesto i datum, predmet radnje, i šta god želite tu da stavite a da mislite da je super zvanično.

Samo pismo počinjete sa ,,Poštovani,"

Pozdrav je jednostavno - pozdrav. Obično se pisma preporuke završavaju sa ,,S poštovanjem," i onda ime i titula šefa.

Dodatne zvrčke.

Ukoliko to postoji, i ukoliko znate kako da to dodate u fajl, bilo bi lepo da imate neki header i/ili footer koji sadrži informacije o toj kompaniji, ili o vašem šefu: dakle njegov imejl i mobilni, ili kompanijin imejl, telefon, registarski broj...

Ovo nije neophodno, ali pojačava utisak da je ovo pismo zapravo zvaničan dokument,  a ne nešto što ste napisali dok sedite u gaćama pred kompjuterom.

Sanduce za pisma

Primer

Recimo da sam ja upravo napustila svoj posao cvećara da bih postala doktor astrofizike. Moj šef je veoma zadovoljan mojim radom, i piše mi sledeću preporuku.


Kovačevac, februar 1234.
Predmet: Preporuka za Devete Tete Dete

Poštovani,

veliko nam je zadovoljstvo da preporučimo Devete Tete Dete i njihov rad. Dete je 13 godina radilo kao cvećar u Cvećari. Cvećara je cvećara koja se bavi isključivo uzgojem i prodajom pravog, živog cveća najvišeg kvaliteta. Osnovana pre 234. godine od strane Cve Ć. Ara, Cvećara je moderan biznis koji nastavlja da cveta.

Dete je tokom svog rada imalo više zaduženja: pre svega je bilo zaduženo za proračunavanje ponude i potraživanja, dnevnog bilansa i dužine stabljika cvetova u odnosu na prosečnu dužinu šake muške osobe na 8. mart. Pored toga je Dete radilo na kasi u samoj Cvećari, komunicirajući svakodnevno sa mušterijama na svim živim i mrtvim jezicima na svetu, ali pre svega na engleskom, u kom je pokazalo izrazitu veštinu. Dete briljira u samostalnom radu, ali je takođe i odličan timski igrač, koji nesmetano komunicira sa ostalim članovima tima i sposobno je da pravilno odreaguje u kriznim situacijama, kao što je nestanak crvenih ruža na Dan zaljubljenih.

Bili smo izuzetno zadovoljni radom Devete Tete Deteta (kako ovo ubaciti u padež, majku mu) i smatramo da bi se odlično snašlo u bilo kojoj situaciji zbog njegovih ličnih sposobnosti i kvaliteta. Biće nam veoma drago da ovom preporukom doprinesemo njegovom daljem napredovanju. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, možete nas kontaktirati i mi ćemo vam rado odgovoriti.

S poštovanjem,

Cve Ć. Ara 20.
Predsednik i cvetni aranžer u Cvećari

Rezime

Budite konzervativni - ne pišite nešto što apsolutno nije tačno, jer uvek postoji mogućnost da budući poslodavac nazove prethodnog; ali

Budite hvalisavi - slobodno pomenite ono što jeste radili, i da ste to radili dobro. Pomenite i svoje lične kvalitete koji su vam pomogli da postanete ono što ste danas.

Budite formalni - ovo je zvaničan dokument, pa ga tako i tretirajte. Ne koristite izraze koji su suviše osećajni ili ukazuju na bliskost; ali

Budite lični - posle samog početka ne morate više pominjati svoje prezime; dovoljno je pominjati samo ime, jer sad već budući poslodavac zna ko ste vi. Možete malo topline ubaciti u opis zadovoljstva koje je vaš šef osećao povodom vašega rada, ali opet, ne preterujte. Nek to bude samo toplina šefa koji vidi da mu kompanija funkcioniše ko švajcarski sat, a ne zadovoljstvo majke kad joj dete prvi put prohoda.

I na kraju, ako dobijete posao, častite me ćevapima i Pepsijem.

Share:

0 коментара