Kako se snaći u divljini?



Momak ispred kamiona sa hranom

Iliti vodič kako da se pretvarate da niste turista.

Srbija i njene komšije su poznate po mnogim stvarima: lepim pejzažima, nobelovcima, sarmi, lošim putevima i raznim drugim upečatljivim i manje upečatljivim detaljima koje samo stanovnici ovih zemalja mogu primetiti. Jedan od tih detalja je koliko jedan prosečan Srbin voli majku Srbiju, i koliko jedva čeka da ode iz nje negde gde će moći da zarađuje više i kupi mercedes i trosoban stan, pa da se hvali svojim prijateljima koji su ostali u Srbiji.

Ti prijatelji koji su ostali u Srbiji, iz mnogih razloga legitimnih ili manje legitimnih, ipak mogu uzeti odmor od svog omiljenog mesta na svetu i otići na letovanje, zimovanje ili neki drugi beg od stalnog poskupljivanja cigareta i benzina, na neko mesto gde su cigarete i benzin već veoma skupe, ali konstantno.

Ovo je vodič kako da, kada odete na neko lepo ili manje lepo mesto, u skladu sa vašim prihodima, ne izgledate kao prosečan turista nego kao ozbiljan, načitan i naputovan svetski putnik koji je mnogo toga video u svoje doba, pa mu ovo trenutno nije uopšte interesantno.

Švedska

Počećemo od popularne destinacije gastarbajtera već nekoliko decenija. Prvo što ćete primetiti u ovoj nordijskoj zemlji jeste da se svi nešto stalno iznenađuju, što i označavaju naglim kratkim udasima vazduha. Vi kao iskusan putnik, ipak, znaćete da je to zapravo način na koji se Šveđani slažu sa vama; ti kratki oštri udasi su zapravo ekvivalent klimanja glavom. 

Drugo što će možda ljudima sa Balkana biti čudno (ali naravno ne vama, kao pravim veteranima) jeste to da se Šveđani zahvaljuju za sve, i da je zapravo reč ,,Hvala" najčešće korišćena reč u švedskom jeziku. Ipak, nemojte se prevariti i, kada napuštate njihov dom, reći svom domaćinu "Takk for alt" (Hvala na svemu). Ovaj izraz se koristi isključivo na sahranama, kada izražavate svoje saučešće porodici. Umesto toga recite "Takk for meg" (bukv. Hvala na meni, Hvala za ono što ste mi učinili) i ostaćete im u mnogo lepšem sećanju.

Francuska

Sve ove ,,vrele" zemlje čiji su jezici došli od uštogljenog latinskog koriste poljubac slobodno i često kao signal porodici i prijateljima da ih vole i misle na njih. U Francuskoj su to doveli do novog nivoa sa posebno razvijenim ritualima ljubljenja. 

Različita su pravila za muškarce i žene, i od regije do regije zavisi broj poljubaca potrebnih da bi se zaokružio ritual pozdravljanja, kao i koju stranu lica treba poljubiti prvu. 

Francuzima bonton takođe nalaže da na okupljanjima pozdrave svaku osobu koja dođe, bilo da je znaju ili ne znaju. Ukoliko se rukujete s nekim, posebno ako se muškarac rukuje sa ženom, to signalizira da vi postavljate neku distancu između sebe i svog poznanika.

Japan

Za razliku od bontona na koji smo navikli, u Japanu nešto drugo pokazuje da vas je majka lepo odgajila. Naime, u Japanu je običaj da, kad se jedu rezanci, budete što bučniji i srčete što glasnije. Tako vi govorite da zaista uživate u obroku, dok ako jedete tiho i uredno, to može biti znak da vam se obrok ne sviđa. 

Uz to, ako vam neko ponudi svoj posetnicu, ljubazno je prihvatiti je sa obe ruke, jer to pokazuje poštovanje. 

Pazite takođe da, kada odete u restoran, nikad ne date napojnicu. Davanje napojnica se smatra veoma nepristojnim u Japanu, pa će se vaš pokušaj da ispadnete fini i svetski nastrojeni zapravo završiti tako što će osoblje restorana jedva čekati da vam vidi leđa.

Afrika

Svesni smo da Afrika nije zemlja već kontinent, sa mnogo različitih zemalja, regija i zajednica, i baš stoga nije lako za svaku zemlju ponaosob istaći neke osobenosti. Ipak, ukoliko neko želi da ide na safari, postoji nekoliko običaja sa kojima neće pogrešiti. 

Nemojte se iznenaditi ako se vaš sagovornik odjednom napući i okrene glavu - on vam zapravo pokazuje put! U nekim afričkim zemljama se ne pokazuje prstom, već napućenim usnama i okretanjem glave u pravcu pojave koja se ističe. 

Ukoliko ulazite u nečiju kuću veoma je nepristojno ignorisati bilo koga ko je u tom trenutku u kući, čak i bebe i malu decu. Pravilan pozdrav je rukovanje, pri čemu gost prvi pruža ruku - čak i bebi. 

Takođe budite veoma oprezni kada nekoga pozovete na večeru ili piće; običaj nalaže da je osoba koja poziva ona koja plaća sve, i očekivati od pozvanog da plati za svoje piće ili za pola od svega se smatra veoma uvredljivim.

Indija

Prvi prestup koji možete (nenamerno) učiniti je da uđete u kuću bez da se izujete. Vašeg domaćina pravila ponašanja sprečavaju da bilo šta kaže o tome, posebno ukoliko ste stranac prvi put u zemlji, ali pošto je vama cilj da baš taj utisak izbegnete, imajte u vidu ovaj običaj i skinite cipele pre ulaska u kuću, dnevnu sobu, molitvenu sobu (hram predaka u indijskim domovima) i ukoliko obrok jedete sedeći ili klečeći na podu. 

Ukoliko niste sigurni u kojim situacijama treba ići bos a u kojim možete ići obuveni, nema nikakve sramote u tome da pitate, a vašem domaćinu će pasti kamen sa srca što ne mora da vas uvredi. 

S tim u vezi, trudite se da nikad svojom cipelom ne dodirnete nečije telo, novac, knjigu ili papir, jer se to smatra činom nepoštovanja. Pravilno izvinjenje je da svojom desnom šakom dodirnete to što ste slučajno gurnuli cipelom, a potom da šaku stavite na svoje čelo. Tako je to što ste dodirnuli pročišćeno, i možete nastaviti sa svojim avanturama.

Australija/Novi Zeland

Ukoliko ste sami u taksiju, pravila lepog ponašanja nalažu da sednete napred na suvozačko sedište. 

Kada nešto plaćate u prodavnici potrudite se da novac stavite kasiru u šaku, a ne da ga spustite na pult, jer je to veoma nepristojno; izuzetak se pravi u restoranima, gde nije strašno ostaviti novac na stolu. U ovom delu sveta takođe nikad ne treba dodati napojnicu, i čak je osoblju ponekad zabranjeno da prihvate napojnice. 

Na Novom Zelandu, ukoliko ste u oblasti sa mnogo Maora (starosedelaca Novog Zelanda) trudite se da se ne naslonite zadnjicom na sto ili pult; sto se smatra mestom za fokusiranje misli, i nije lepo dodirnuti ga ,,prljavim" delom tela.

Putokaz ka raznim velikim gradovima na svetu


Ovaj kratki kurs svakako nije dovoljan da se opišu sve zemlje, pa čak ni svi kontinenti - pažljivi čitalac će primetiti da nam fale obe Amerike i veći deo Azije, kao i Bliski Istok. Ovo je samo jedan džepni priručnik za sve one koji žele da izgledaju manje kao turisti nego što jesu. 

Zaista okoreli putnici će znati da je najbolji način da se integrišete u društvo taj da dobro istražite običaje zemlje u koju idete i da se potrudite da nikog ne uvredite toliko da mogu da zatraže krvnu osvetu. 

Osim ako vam cilj odlaska nije baš da nekoga uvučete u krvnu osvetu, u kom slučaju vam savetujemo da se predomislite, i jednostavno uživate u pejzažima i narodu zemlje koji posećujete.

Share:

0 коментара