Devete tete kuhinja - Špagete sa kremastim sosom

Devete tete kuhinja - spagete

Dugo očekivani serijal (od strane nikoga) je napokon stigao na blog Na Tri Ćoška. Ovde ćemo vam mi preneti neke super lake, ili super ukusne recepte koje možete spremiti sa onim što već imate u kući. Prva epizoda: super lake špagete sa kremastim sosom koje svako može da napravi! Pročitajte dalje.

Ovaj recept sam otkrila slučajno, i totalno ga obožavam. Ima samo 4 sastojka, a verovatno ih sve imate u kući, što znači da ga možete praviti kad god, a kao bonus je i super jeftino.

Testenina

Sastojci

  • Testenina - možete bilo koju testeninu ubaciti u ovaj recept. Tradicionalno se pravi sa špagetama, ali ja volim da koristim penne ili neke slične ,,šuplje" testenine, jer se onda sos lepo nakupi u tim šupljinama, pa je duplo sočnije.

    Količina
    - recimo celo pakovanje za 4 osobe. Ja kad pravim za sebe špagete merim tako što uhvatim snop u krug svog palca i kažiprsta i to mi bude dovoljno; za penne, makarone i slične ,,male" paste merim šakom, dve i po šake su mi sasvim dovoljne.
Savet Devete Tete
Prvi put kad budete pravili ćete totalno omašiti sve veličine, ali drugi put će biti bolje. Pokušajte da ,,standardizujete" neki način merenja (poput šake, prsta itd.) jer ćete tako manje posle bacati.
  • Pavlaka - kisela pavlaka bilo kog proizvođača. Ja sam jednom čak ubacila krem sir umesto pavlake, tako da verovatno možete ubaciti bilo koji mlečni proizvod a da je ,,čvrst", ali ne kao sir. Shvatate šta hoću da kažem.

    Količina
    - za 4 osobe 1 i 1/2 čaša pavlake; za jednu osobu (mene) pola čaše.

  • Mleko - ako moram i ovo da objašnjavam, mislim da bi trebalo novac da potrošite na kurs kuvanja.

    Količina
    - za 4 osobe 1/2 čaše; za jednu osobu (mene) odokativno tako da prekrije dno šerpe.

  • Žuti sir - bilo koji sir koji se može rastopiti poput gaude ili kačkavalja. Ja koristim gaudu, ali možete koristiti šta vam volja, ili čak mešati dva sira. Bitno je da se može istopiti.

    Količina
    - za 4 osobe 1 čaša; za jednu osobu onoliko sira koliko volite. Ja volim da mi bude sirasto, pa ja rendam dok mi se ne učini da ima otprilike 2 šake.
Kremaste spagete

Priprema

U lonac sipajte vode, ne više od 2/3 lonca i stavite na ringlu; uključite ringlu. Ubacite vašu testeninu, pazeći da je sva potopljena. Ako nije dodajte još malo vode. Ne stavljajte poklopac.

Vodu posolite (nemojte dodati ništa... dodatno), promešajte i ostavite da se kuva oko 10 minuta za al dente, ili 15 za lepo skuvane.

Savet Devete Tete
Uzmite drvenu varjaču i stavite je preko lonca. Kako se voda bude zagrevala i ključala, varjača će upiti deo toplote, pa voda neće prekipeti. Ovo i nije opasnost ukoliko imate malo vode a veliki lonac, ali ako ste u mali lonac stavili mnogo vode, ovo je odličan metod da vam kuhinja ne bude mokra.
OPREZ - Sama varjača će, kad je budete uzimali, biti prilično vruća, tako da budite pažljivi.

Sir uzmite i narendajte na neki tanjirić ili tacnu. Ja volim da koristim sitno rende, jer se mali komadi sira brže tope. Količina zavisi od toga koliko sira volite, a koristi se da bi malo zgusnuo sos, i imao još ukusa.

Otprilike 5 minuta pre nego što procenite da će rezanci biti gotovi, počnite sos. Neku oveću šerpu pokvasite (da nam mleko ne bi zagorelo) pa u nju sipajte mleko i stavite pavlaku.

Mešajte na srednjoj temperaturi dok sos ne postane homogen, odnosno da se ne vide grudvice pavlake. Ne dajte mleku da provri - ukoliko je temperatura prejaka smanjite je.

Dodajte so, biber i druge začine po želji. Ja volim da dodajem oregano, jer tako ima italijanskiji ukus i lepo miriše.

U sos dodajte sir i na laganoj vatri brzo mešajte dok se sir ne otopi i masa ne zgusne. Ne dajte da zagori!

Kad ste zadovoljni gustinom (masa je otprilike malo gušća od testa za palačinke, ali ipak prilično retka) sklonite sa vatre.

Testeninu procedite i ubacite u šerpu sa sosom. Promešajte sve tako da su svi rezanci preliveni sosom, pa prebacite u tanjir. Dodajte još malo sira odozgo ako volite, i  pokušajte da se setite da dišete dok jedete!

Cmok od
Devete Tete

P.S: Šaljite slike svojih remek dela, dajte utiske, javite kako vam je uspelo i šta ste izmenili, možda pomogne nekome! 

Recept ya spagete sa kremastim sosom
Evo i skraćenog recepta koji možete i ištampati!

Share:

0 коментара